Iskolafogászati szűrések alkalmával egyre gyakrabban mondom a diákoknak, hogy
” fogszabályozás javasolt “.

Mindezt nem azért teszem, mert számomra csak a ” Hollywood-i “, rendezett, szabályos fogsor jelenti a tökéletest, hanem azért, mert tudom, hogy hosszútávon a rendezetlen, torlódott fogak milyen problémákat fognak okozni. 

A szabályos fogazat mellett szól, hogy jobban tisztítható, a fogágy épebb, kevésbé fordulhat elő az egyes fogakon túlterhelődés. Ezekből adódóan hosszabb élet jósolható a szabályosan álló fogaknak, a mosoly is szebb tőle, a viselője pedig magabiztosabb. 

A tejfogazattal nem sok teendőnk van, pusztán annyi, hogy 3 éves korig próbáljuk a gyermeket leszoktatni az ujjszopásról és a cumiról. 

Amennyiben ez elmarad, 4 éves kor után az eltérés maradandó, és spontán nem rendeződik. Az első fogak kifelé dőlnek, nem érintkeznek, rés lesz köztük. Problémás lesz a harapás, okozhat beszédhibát, légzési eltérést. 

8-13 éves kor között hatékonyan lehet alkalmazni a kivehető készülékeket, melyet mindig személyre szabottan az aktuális problémára terveznek meg. Viselése türelmet, kitartást igényel mind a gyermek, mind a szülő részéről, viszont nem egy esetben elkerülhető vele a rögzített fogszabályozó használata. 

Teljes maradó fogazat esetén is többféle fogszabályozó áll rendelkezésre. A fogra ragasztott brackettes rendszerek, melyek készülhetnek fémből, vagy esztétikus anyagból. Léteznek speciális láthatatlan készülékek, melyet leginkább a fiatal felnőttek részesítenek előnyben. Ilyenkor a tappancsok a fog belső felszínére kerülnek. Újabban az átlátszó fóliákkal történő fogmozgatás is kezd elterjedni. 

A fogszabályozás manapság már nem korhoz kötött. Mindenesetre szem előtt kell tartani, hogy fiatalabb korban a szervezet regenerálódó képessége jobb. A csont lebontása és visszaépítése rövidebb időt vesz igénybe, mint 30-40 évesen. 

A jelenlegi rendelkezések szerint 18 éves korig jár támogatás a fogszabályozó készülékekre. Ennek igénybevételéhez beutaló szükséges. A társadalombiztosítási szerződéssel rendelkező kollégák kevesen vannak, és túlterheltek. A több hónapos várólista nem meglepő, így időben érdemes elindulni, ha valaki igénybe szeretné venni! 

Pontosabb és szakszerűbb felvilágosításért keressék fogszabályozó szakorvos kollégáimat!

Kérem, ha tetszett Önnek ez a poszt és úgy érzi másnak is hasznos lenne ez az információ akkor ossza meg! 

A megosztásokat előre is köszönöm! 😊